Wat was de voordeligste periode om in 2023 mazout te bestellen?
Het jaar 2023 was veel minder bewogen dan het jaar voordien. Zoals u weet stond 2022 in het teken van de Russische invasie in Oekraïne. Die situatie leidde tot een sterke stijging van de mazoutprijs, en dat zelfs tot nooit eerder geziene niveaus.
In 2023 hebben we echter even moeten wachten om terug te keren naar niveaus van voor het conflict.
Het tweede kwartaal was het voordeligst
Hoewel het begin van het jaar vooral werd gekenmerkt door een daling van de mazoutprijs, was het tijdens het tweede kwartaal het voordeligst om stookolie te bestellen.
De prijzen daalden het sterkst vanaf april. Tussen 8 april en 5 mei daalde de prijs per liter bijvoorbeeld van 0,9177 euro naar 0,7632 euro, een daling van 15 cent in één maand.
Voor een bestelling van 2.000 liter daalde het bedrag op uw factuur van 1.835,40 tot 1.526,40 euro. Op 5 mei noteerden we zelfs de laagste prijs voor stookolie in bijna twee jaar. Het was al van begin 2022 geleden dat stookolie nog zo goedkoop was.
Het minst voordelige derde kwartaal
Het tweede kwartaal, meer bepaald van eind april tot begin juli, was de periode met de meest voordelige mazoutprijzen van het jaar.
Vanaf juli gingen de prijzen namelijk weer omhoog. Op verschillende momenten kregen we zelfs met aanzienlijke prijsstijgingen te maken.
Zo betaalde u op 24 juli voor een bestelling van 2.000 liter bijvoorbeeld een bedrag van 1.754,20 euro, omgerekend is dat 0,8771 euro per liter. Een paar dagen later, op 8 augustus, moest u bijna 14 cent extra per bestelde liter betalen. Dat kwam neer op een bedrag op uw factuur van 2.031,60 euro, ofwel een prijsstijging van 277,40 euro.
Wat kunnen we verwachten in 2024?
De afgelopen maanden is gebleken hoe moeilijk het is om de evolutie van de stookolieprijs in te schatten, gezien het aantal factoren dat de prijs beïnvloedt.
De belangrijkste parameter die een invloed heeft op de mazoutprijs is de prijs van een van aardolie. In de afgelopen maanden heeft ook die prijs enkele opmerkelijke schommelingen gekend, en dan vooral in dalende lijn.
De OPEC, de Organisatie van olie-exporterende landen, heeft verschillende verlagingen van de dagelijkse productie aangekondigd. Het doel achter die beslissingen is om de prijs per vat op een bepaald niveau te houden. Een maatregel die echter niet altijd het gewenste effect heeft gehad.
Dit bevestigt dat we waakzaam moeten blijven en dat de markt van het zwarte goud en de stookoliemarkt niet langer reageren op de mechanismen die we een paar jaar geleden zagen.
Lees ook:
Hoe minder betalen voor mazout?
Maak het uzelf makkelijker met een automatische mazoutlevering!