onderhoud.jpg

Waarom uw mazouttank onderhouden?

02 april 2024
Het is belangrijk om uw mazouttank regelmatig te onderhouden. We leggen kort uit waarom.

In België bent u wettelijk verplicht om uw mazoutketel jaarlijks te laten onderhouden. Maar hoe zit het met uw mazouttank? Moet deze ook regelmatig nagekeken worden? Het antwoord is ja. Dat komt omdat een tank de kwaliteit van de mazout verslechtert, wat kan leiden tot storingen of zelfs een defecte verwarmingsketel.

 

Waarom vergt een stookolietank onderhoud?

 

Jaar na jaar vinden resten en sedimenten onvermijdelijk hun weg naar uw mazouttank. Ze zakken tot op de bodem van uw tank en vormen een afzetting die ook wel 'bezinksel' wordt genoemd. Daarnaast kan er ook condensatie ontstaan, waardoor er water in de brandstof kan terechtkomen. Zelfs als de hoeveelheden minimaal zijn, kan uw installatie na verloop van tijd toch nog beschadigd geraken.

 

Als uw verwarmingsketel draait, worden de aanwezige mazout en de verschillende stoffen in de tank aangezogen. Die stoffen kunnen vervolgens de filters verstoppen of de sproeier en brander beschadigen.

 

Hoe laat ik mijn stookolietank onderhouden?

 

Het onderhoud van uw stookolietank omvat een volledige reiniging van de tank. Die handeling is vrij technisch en kan enkel met goede apparatuur uitgevoerd worden. Het is essentieel om hiervoor een professional in te schakelen.

 

Het onderhoud van uw stookolietank gebeurt in verschillende stappen:

 

  • de stookolie in de tank wordt weggepompt en opgeslagen in een tankwagen;
  • de vakman verwijdert het bezinksel dat op de bodem van de tank is afgezet;
  • er wordt een volledige reiniging uitgevoerd met aangepast materiaal, via het 'mangat' dat zich gewoonlijk bovenaan de tank bevindt;
  • de vakman zal alle wanden van de tank grondig controleren om eventuele corrosie vast te stellen;
  • de mazout wordt tot slot opnieuw in de tank gepompt.

 

Wanneer dient u uw stookolietank te onderhouden?

 

De algemene regel is dat een stookolietank om de vijf jaar moet worden gecontroleerd en om de tien jaar volledig moet worden gereinigd. Controleer echter de wetgeving die in uw gewest van kracht is, vooral voor tanks met een grote capaciteit.

 

Goed om te weten

 

In Vlaanderen moet voor alle nieuwe installaties in de buitenlucht een plaatsingscontrole worden uitgevoerd. Voor ondergrondse tanks is een controle om de vijf jaar verplicht. Als de tank niet is uitgerust met een vast lekdetectiesysteem, moet er ook een lektest worden uitgevoerd.

In Wallonië en Brussel is momenteel geen wetgeving van kracht (behalve in

Beschermingszones) voor de installatie van een mazouttank van minder dan 3.000 liter. Voor een capaciteit van 3.000 liter of meer moet de installatie voldoen aan de eisen voor conformiteit en lekdichtheid.

 

 

 

Lees ook:

De stookolietank vervangen: waarom en hoe?

Uw mazouttank oordeelkundig kiezen