Waarom kiezen voor Belgische pellets?
Verwarmen met pellets is de voorbije jaren sterk geëvolueerd. Dus is ook de markt voor houtpellets, de energie die nodig is om een kachel of een verwarmingsketel met pellets te laten functioneren, sterk veranderd.
Zoals voor zovele producten bestaan er vandaag pellets van diverse types, kwaliteit en herkomst. Zo zijn er Belgische pellets en pellets afkomstig van andere landen. Het is niet altijd gemakkelijk om de weg te vinden tussen de verschillende merken en verdelers, en de juiste keuze te maken.
Belgische pellets: gezond verstand
Door over te schakelen op pellets wilt u wellicht profiteren van een aangename warmte die bovendien goedkoop, performant én schoner is. Daarom moet u letten op de herkomst van de houtpellets die u gebruikt en kiezen voor Belgische pellets of, mocht dit niet mogelijk zijn, voor pellets uit een van onze buurlanden. Waarom zouden we pellets kopen die afkomstig zijn van resten van bomen die geplant of verwerkt zijn op honderden kilometers hier vandaan, terwijl we in België over zovele bossen beschikken, waarvan we het houtafval op een rationele manier kunnen verwerken?!
Om beschouwd te worden als een hernieuwbare energiebron moeten pellets:
- afkomstig zijn van houtafval, zoals zaagresten of onbruikbare houtspaanders, of van duurzaam beheerde bossen, met andere woorden bossen waarin voor elke gevelde boom een nieuwe boom wordt geplant (bossen met het label PEFC of FSC);
- van goede kwaliteit zijn en verbrand worden in een performant toestel, om aldus hun calorisch vermogen volop te benutten;
- geproduceerd en geleverd worden in een niet te verafgelegen omgeving, om aldus de ecologische voetafdruk van hun productie en transport te beperken.
Belgische pellets, kwaliteitsvolle pellets
Behalve de herkomst van uw pellets moet u ook aandacht besteden aan de kwaliteit van de pellets, want die heeft een onmiddellijke impact op het rendement, het functioneren en de levensduur van uw verwarmingstoestel. Pellets van slechte kwaliteit zijn immers minder performant. Bovendien kunnen ze uw kachel of ketel vervuilen en storingen veroorzaken.
Wist u dit?
De meeste constructeurs van pelletketels en -kachels eisen dat u gelabelde pellets gebruikt om aanspraak te kunnen maken op hun garantie.
Om te achterhalen of u te maken heeft met kwaliteitspellets dient u te letten op:
- de vochtigheidsgraad: hoe droger, hoe hoger het calorisch vermogen van de pellets;
- het formaat: te kleine of te grote pellets hebben de neiging om de voeding van uw toestellen te belemmeren of te blokkeren. De ideale diameter van pellets is zowat 6 mm;
- de hoeveelheid as: hoe minder as, hoe minder er rest van de verbranding en hoe beter de pellet opbrandt;
- de eventuele aanwezigheid van additieven: omdat pellets een natuurlijk bindmiddel bezitten, hoeven ze bij hun vervaardiging enkel onder hoge druk samengeperst te worden. Ze hebben in geen geval additieven nodig.
Belgische pellets bij ProxiFuel
Om u een duurzame, plaatselijke, efficiënte energiebron aan een redelijke prijs te kunnen aanbieden, stellen de Proxifuel-filialen u Belgische pellets voor. Zij passen bij het concept van de korte keten. De pellets zijn gemaakt van 100% harsresten die in België worden teruggewonnen, met de wens om de milieu-impact van hun productie en transport te beperken. Ze dragen ook de labels DinPlus en EnPlus om u een optimaal rendement te bieden.
Lees ook: