Stookolieketel: welke type kiest u best?
U hebt ongetwijfeld al horen spreken over een klassieke stookolieketel, een lagetemperatuurketel of een condensatieketel. Maar weet u ook welke kenmerken elk van die types vertoont. We helpen u door de bomen het bos te zien, zodat u de uitrusting kunt kiezen die het best aanleunt bij uw eigen situatie.
De traditionele stookolieketel verliest zijn glans
De klassieke stookolieketel wordt vandaag nog maar zeer zelden voorgesteld, omdat hij in termen van energie-efficiëntie niet meer beantwoordt aan de huidige criteria. Toch zijn nog zeer veel woningen uitgerust met dit type stookolieketel. Als u een bestaand huis koopt, bijvoorbeeld, is de kans zeer groot dat het is voorzien van dit type ketel.
De traditionele stookolieketel werkt op een eenvoudige manier. Door de verbranding van stookolie wordt het water dat uw systeem van centrale verwarming bevloeit, naar een temperatuur tussen 70 en 90° C gebracht, waardoor uw woning wordt opgewarmd. Dat soort verwarming biedt echter geen optimaal rendement.
Lees hoe: Hoe kan ik mijn ketel optimaal afregelen?
De condensatieketel, de nieuwe norm
Vandaag wordt een klassieke stookolieketel doorgaans vervangen door een condensatieketel. Onderzoek heeft immers geleid tot een forse verbetering van deze technologie en tot betere prestaties van die toestellen.
Zoals een traditionele ketel, produceert de condensatieketel energie door stookolie te verbranden. Maar dankzij een condensatiesysteem recupereert de ketel ook de warmte die vervat zit in de rook die bij de verbranding ontstaat. Dankzij dat procedé haalt de condensatieketel een beter rendement – men spreekt van 15 tot 35 % minder energieverbruik vergeleken met een klassieke ketel – en is de ketel gelijk ook milieuvriendelijker.
Lees ook: Hoe onderhoud ik mijn stookolieketel?
De lagetemperatuurketel, niet voor alle installaties
Tot slot is er, zoals zijn naam verklapt, de lagetemperatuurketel die het water niet verwarmt tot eenzelfde temperatuur als bij aan klassieke of condensatieketel. Het water wordt verwarmd tot maximum 50° C, waardoor men heuse energiebesparingen kan doen van pakweg 10 tot 20 % vergeleken met een klassieke ketel.
Maar omdat het water wordt verwarmd tot op een minder hoge temperatuur, moet een lagetemperatuurketel worden aangesloten op aangepaste radiatoren of op vloerverwarming om op een ideale manier te kunnen werken en u het nodige comfort te verschaffen.