pellet sac.jpg

Hoe kunt u houtpellets goed bewaren?

16 juli 2024
Het is erg belangrijk om pellets correct te bewaren voor hun verbrandingsefficiëntie. In dit artikel geven we u tips om thuis uw houtpellets het hele jaar door in goede omstandigheden te bewaren.

Houtpellets zijn een bijzonder efficiënte en performante energiebron, op voorwaarde dat u ze uit de buurt van stof en vocht houdt. Er zijn verschillende eenvoudige manieren om uw pellets te bewaren.

 

Waarom pellets goed bewaren?

U kunt houtpellets zowel in bulk als in zakken kopen. In beide gevallen dient u ze meteen te bewaren op een plaats waar het:

  • koel;
  • droog;
  • en donker is;
  • en waar ze beschermd zijn tegen stof of andere stoffen die ze kunnen beschadigen.

Als uw verwarmingsinstallatie op pellets uitgerust is met een opslagsilo is die normaal gezien ontworpen om de houtpellets optimaal te bewaren. Bestelt u pellets in zakken, dan dient u wel enkele voorzorgsmaatregelen te nemen.

 

Bewaar de zakken op een droge plaats

Pellets zijn gevoelig voor vocht. Voor een optimaal rendement en om de kwaliteit van de verbranding te garanderen, raden we u aan om zakken houtpellets op een droge, stofvrije plaats te bewaren. Vocht en stof kunnen er namelijk voor zorgen dat uw verwarmingssysteem niet goed werkt.

 

Bewaar zakken uit de buurt van warmtebronnen

Het is heel belangrijk dat u uw zakken met pellets uit de buurt van warmte- en elektriciteitsbronnen bewaart. Ten eerste, om voor de hand liggende veiligheidsredenen, meer bepaald om brandgevaar te voorkomen. Een ander punt om rekening mee te houden is dat uitgedroogde pellets veel sneller verbruikt worden.

Goed om te weten

De zakken met Pellets Premium van TotalEnergies, geleverd door onze Proxifuel-filialen, bieden u een aantal voordelen qua verpakking:

  • een luchtdichte verpakking die de kwaliteit van de korrels behoudt;
  • een verpakking die geen stof produceert in uw opslagruimte;
  • eenvoudig op te bergen dankzij een praktischer formaat;
  • recyclebare zakken.

 

Pellets binnen of buiten bewaren?

U kunt uw pellets zowel binnen als buiten bewaren. Weet wel dat u met een aantal voorwaarden en voorzorgsmaatregelen rekening moet houden.

 

Voorzorgsmaatregelen voor opslag in huis

We raden aan om uw zakken pellets te bewaren in uw garage of een andere goed verluchte ruimte waar de lucht droog is en er zich geen stof ophoopt. Het is geen goed idee om uw pellets te bewaren in de kelder of op zolder, tenzij die ruimtes geventileerd zijn.

Om uw pellets in optimale omstandigheden te bewaren, is het aangewezen om ze wat hoger te leggen. Een pallet is bijvoorbeeld een uitstekende oplossing.

 

Voorzorgsmaatregelen voor opslag buitenshuis

U kunt uw zakken houtpellets ook buitenshuis bewaren. Kies in dat geval voor een schoon, goed geventileerd tuinhuis dat vooral perfect beschermd is tegen vocht en stof.

 

Lees ook:

Wat is het verschil tussen de levering van pellets in bulk of zakken?

Pellets in zakken, een slimme keuze voor uw houtverwarming