ThumbsUp.jpg

Hoe kiest u uw stookolietank?

12 december 2018
Klein of groot, bovengronds of ondergronds, kunststof of metaal … u leest hier onze tips om een goede keuze te maken wanneer u een stookolietank moet installeren.

Naast de ketel vormt ook de stookolietank een volwaardig onderdeel van uw verwarmingsinstallatie. Daarom is het geen overbodige luxe om, vooraleer u een model kiest, even stil te staan bij uw verwachtingen, bij de beperkingen die eigen zijn aan uw woning en bij uw budget.

 

De omvang van de stookolietank

 

Eerst en vooral moet u bepalen welke capaciteit uw stookolietank moet hebben naargelang van de plaats waarover u beschikt en uw verwarmingsbehoeften.

 

Doorgaans kunnen stookolietanks voor particulieren tussen 500 en 2.500 liter bevatten. Het is raadzaam te opteren voor een tank die minstens de helft van uw jaarlijks verbruik kan ontvangen. Dat draagt bij aan een bepaalde gemoedsrust en aan een relatieve autonomie. Als u jaarlijks bijvoorbeeld ongeveer 3.000 liter koopt, luidt het advies dat u best kiest voor een tank van minstens 1.500 liter. En misschien moet u overwegen om een tank te laten installeren met een inhoud van minstens 2.000 liter, omdat de prijs voor stookolie interessanter is vanaf zo’n hoeveelheid.

 

De installatie van de stookolietank

 

Tot slot zal de keuze van uw stookolietank ook afhangen van de plaats waar u hem zult installeren. Dat kan zowel binnen als buiten uw woning.

 

De eerste oplossing is de meest eenvoudige: het volstaat uw tank neer te poten op een vlakke ondergrond. Er bestaan in dit opzicht rechthoekige of cilindervormige stookolietanks, zodat u kunt kiezen welk model het best past volgens de configuratie van uw lokaal.

 

Hebt u geen mogelijkheid om een tank binnen uw woning te laten installeren, dan kan dat gerust ook buiten. Hier dienen zich twee mogelijkheden aan:

  • ofwel ondergronds,
  • ofwel bovengronds.

De eerste optie mag dan iets duurder zijn en enkele voorbereidende werken vergen, ze is tegelijk ook discreter en veiliger. Bij een bovengrondse stookolietank moet u bovendien een veiligheidsdop laten installeren om stookoliediefstal te voorkomen. U zult uw tank ook moeten beschermen tegen UV-straling en tegen koude, zodat de stookolie in ideale omstandigheden opgeslagen blijft.

 

Het materiaal van uw stookolietank

 

Tot slot moet u ook nog kiezen van welk materiaal uw stookolietank is gemaakt: kunststof of metaal. Elk materiaal heeft zijn eigen troeven. Een kunststof reservoir is goedkoper en lichter. Het roest niet en houdt de geuren die eigen zijn aan huisbrandolie goed vast. Een metalen kuip biedt meer weerstand. Ze is dubbelwandig en dus beter beschermd tegen stookolielekken.