Forecast binocular.jpg

Hernieuwbare vloeibare brandstoffen: de verwarmingsbrandstof van morgen?

12 februari 2020
Dankzij onderzoek worden er voortdurend nieuwe producten ontwikkeld, onder meer hernieuwbare vloeibare brandstoffen. Die kunnen we hopelijk op termijn in onze mazoutketel gebruiken.

Nu Batibouw, de grootste Belgische beurs voor bouw, renovatie en inrichting, bijna de deuren opent, is dit een mooi moment om in het licht van de energietransitie vooruit te blikken op de verwarmingsbrandstof van morgen.

 

Brandstoffen met een lager milieueffect

 

Vandaag zijn er op de markt al verschillende biobrandstoffen verkrijgbaar, gemaakt uit niet-fossiele organische materialen uit biomassa. Die biobrandstoffen worden veelal geproduceerd op basis van suiker, granen, olie, dierlijke vetten of derivaten.

 

Tegelijkertijd wordt ook onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van brandstoffen die een lager milieueffect hebben dan de traditionele stookolie, aardgas of andere fossiele brandstoffen die we gewoonlijk gebruiken.

 

Brandstoffen van plantaardige of synthetische oorsprong

 

De komende jaren zal voor verwarmingssystemen op basis van stookolie waarschijnlijk steeds meer gebruik worden gemaakt van zogenaamde hernieuwbare vloeibare brandstoffen. Dergelijke nieuwe brandstoffen kunnen geproduceerd worden met plantaardige of andere niet-fossiele elementen, die een lagere koolstofvoetafdruk hebben dan stookolie afkomstig van aardolie.

 

Het gaat om:

  • Biomass-to-Liquid of Waste-to-Liquid producten, gemaakt uit biomassa of organische afvalstoffen.
  • Door middel van hydrobehandeling verkregen producten, zoals gebruikte of ongebruikte plantaardige oliën of algen. HVO (Hydrogenated Vegetable Oil) is hiervan het bekendste en meest veelbelovende voorbeeld;
  • Power-to-Liquid of e-fuel producten van synthetische oorsprong, gemaakt op basis van hernieuwbare energiebronnen.

 

Troeven van hernieuwbare vloeibare brandstoffen


Het voordeel van e-fuels is dat ze op een milieuvriendelijkere manier worden gemaakt. Ze worden immers verkregen uit hernieuwbare energiebronnen: elektriciteit die op een groene manier wordt geproduceerd, bijvoorbeeld in een waterkrachtcentrale, door een windturbine of zonnepanelen bijvoorbeeld.

 

Hernieuwbare vloeibare brandstoffen van plantaardige oorsprong vereisen geen aanpassing van de huidige opslag- en distributie-infrastructuur van stookolieleveranciers. En ook gezinnen die met stookolie verwarmen hoeven hun installatie niet aan te passen, vermits vloeibare hernieuwbare brandstoffen perfect compatibel zijn met een mazoutketel.

 

Goed om weten

Op dit moment zijn vloeibare hernieuwbare brandstoffen duurder om te produceren dan traditionele fossiele brandstoffen. Naar verwachting zouden deze kosten echter mettertijd afnemen, naarmate de productievolumes groter worden.

 

Lees ook:

De huisbrandolie van de nieuwe generatie, een properdere energie

Waarom uw mazoutketel vervangen?